Как да пазаруваме онлайн? #1 (от ebay)

by - август 09, 2014


Здравейте! Започвам серия от публикации посветени на онлайн поръчването, защото много често получавам въпроси как съм се сдобила с конкретни продукти и как точно става самата поръчката от конкретни сайтове. Реших да започна с ebay, защото това е сайтът с който имам най-голям опит в онлайн поръчването. И понеже в него може да се намери всичко (ама наистина всичко), а не е ограничен само до бюти продукти.

1. Регистрация
Разбира се, за да може да поръчвате от сайта трябва да имате регистрация в него. А за да може да купувате ще ви е необходима регистрация и в PayPal и карта Visa, Visa Electron или American Express (дано не пропускам някоя).

2. Покупка
2.1. Продавач
След като вече си изберете продукт е много важно да погледнете рейтинга на продавача. А той всъщност представлява репутацията на продавача сред неговите потребители. Колкото по-голям е неговият рейтинг толкова по-малка е възможността продукта, които продава да е с грешно описание, нереални снимки или друго.


2.2. Доставка
Винаги проверявайте колко излиза доставката до България и дали продавача въобще доставя до тук. Като скролнете с мишката надолу по страницата до менюто с описание на продукта (Description), има меню за доставка (Shipping and payments), като от падащото меню може да видите държавите до които доставя продавача, да изберете желаната и да видите колко струва доставката и за колко време горе-долу би пристигнала.


2.3. Покупка
В ebay имате възможност да закупите продукт веднага или да участване в наддаване за него за определен период от време. Понеже не съм купувала продукт чрез наддаване, ще разгледам само директната покупка. 
След като сте избрали продукт и продавач от който да го купите, натискате "Buy it now", от там ви пренасочват към страницата на PayPal, попълвате данните си и готово вече закупили продукта.Изпращането на продукта става до 1 ден след получаване на парите от продавача. За получаването на парите от продавача и за изпращането на избрания продукт ще получите мейл на пощата си.

3.Получаване
Пратката си може да вземете от клон на Български Пощи. По-малките пратки на мен са ми ги доставяли и куриери на Български Пощи. Но ако куриер не ви го доставя до вратата, би трябвало да ви оставят бележка, че за вас има нещо в поща и чака да си го вземете. Казвам "би трябвало" защото аз в повечето случай не получавам (?). За това един съвет от мен - запишете си на листче или в телефона кога би трябвало да получите пратката си според ebay и ходете до пощенския клон, в чиито район сте и проверявайте дали има нещо за вас през няколко дни.

*От момента на получаване на пратката в клона на Български пощи имате 30 дни да си я потърсите, иначе те я пращат обратно на изпращача.*

4. Връщане
Ако случайно продукта не отговаря на снимката или на описанието или е счупен или има някакъв друг дефект, се свържете с изпращача. Винаги са били много отзивчиви. Ако все пак решите да върнете продукта, знайте, че доставката е за ваша сметка.

И не забравяйте да оцените продавача след като продукта пристигне при вас ;)

Това е всичко, което успях да се сетя. Ако имате други въпроси питайте долу в коментарите.




Заповядайте в страницата ми във Facebook тук
Може да ме намерите и в Bloglovin.

You May Also Like

3 коментара

  1. Здравей! Благодаря за полезната статия! :) Имам един въпрос- може ли да се пазарува с дебитна карта?

    ОтговорИзтриване