Да имаш куче - плюсове и минуси

by - април 19, 2017


Здравейте! Рядко пиша постове на тема различна от тази за козметични продукти, но много ми искаше да споделя с вас какво е да имам куче. Идеята за този пост се появи в главата ми докато разхождах моя четирикрак приятел и веднага щом се прибрахме вкъщи, отворих лаптопа и нахвърлях мислите си.
Вече 6 години си имам куч - полу джак ръсел на име Уилям. Не знаех, че ще си взимаме куче тогава и бях доста изненадана когато видях малката топка косми за първи път. Бях в сесия когато дойде вкъщи и докато всички други ходеха на работа (сестра ми на училище), стоеше неотлъчно до мен докато учех и много бързо го заобичах.
Да гледаш куче не е никак лесно и е доста отговорно, защото това е живо същество за което отговорност носиш ти. За това ще ви споделя плюсовете и минусите от това да имаш лаещ четирикрак любимец вкъщи.
  • Верен приятел - Всички сме чували, че кучето е най-добрия приятел на човека и това наистина е така. Винаги може да разчиташ на него да ти прави компания (а то несъмнено ще я търси дори в момента да не ти е точно до това), да играете, да се разхождате или просто да си почивате. Освен това винаги успява да ме изненада с някоя щуротия на която да се смея от сърце.
  • Страхотен слушател - Сигурно ви е известно, че животните не могат да говорят :D Но пък това ги прави страхотни слушатели. Не се притеснявам никак да си призная, че често говоря на кучето си. Най-разтоварващо ми е когато много се ядосам и му споделя какво ме е ядосало. Освен, че не получавам осъдителни погледи, се разтоварвам и ми минава много бързо.
  • Винаги се радва когато се прибирам вкъщи - Без значение колко време ме е нямало вкъщи - дали съм била на работа или съм отишла набързо до магазина, винаги виждам радващо се да ме види куче с махаща опашка, веднага щом отворя вратата. 
  • Движиш се повече - Колкото и да си обещавам, че ще тренирам редовно, рано или късно винаги се случва да прекъсна по една или друга причина (най-често от чист мързел). Докато с кучето няма как да стане. Разходките са задължителни! Моето куче извеждаме по три пъти на ден (не го извеждам само аз) и винаги гледам когато сме навън това да е поне за 40-60 минути. Хем той си изразходва енергията, хем и аз си правя една лека тренировка.
  • Ползи за здравето - Освен движението има редица изследвания които доказват, че хората които имат домашни любимци страдат по-рядко от депресия и имат по-ниско кръвно и по-ниски нива на холестерол.
А сега и минусите накратко:
  • Отговорността за друго живо същество - Както споменах още в началото, да гледаш куче е голяма отговорност, която не е за всеки. Да, много е готино и забавно да имаш куче, особено пък когато е малко и е ужасно сладко, но има няколко неща с които трябва да си наясно преди да се решиш да си вземеш любимец вкъщи. Освен да му осигуриш храна и място за спане, трябва да си наясно с времето което трябва да отделиш за разходки и игри, особено когато кучето е още малко и кипи от енергия. Трябва да се подготвиш, че ще прави бели и да се въоръжиш с търпението докато го научиш и му покажеш кое е редно да се прави и кое не. Посещенията при ветеринар, поставянето на задължителните ваксини, поддържането на козината и обучението му са все мои отговорности.
  • Кучетата също се разболяват и остаряват  - Както хората, така и животните може да се разболеят. Освен това като нас остаряват и започват да виждат зле и да чуват все по-малко. Ако не сте склонни да гледате болно или старо куче след време по-добре не си вземайте такова.
  • Косми - Те ще бъдат навсякъде (освен ако не се спрете на породи при които козината не пада и не се сменя). Ама наистина навсякъде! Сериозно, понякога се чудя гледайки какво количество има по пода как е останала козина върху моя куч.
  • Бели - Несъмнено ще има такива. Въпреки двете дупки в стената, безбройните чехли и джапанки които са били унищожени и още какви ли не поразии, много го обичам и не мога да си представя да не е вкъщи. 
Със сигурност мога да добавя още неща към поста, но мисля да спра до тук защото мога да говоря за кучето си с часове. А и не смятам да ви отегчавам повече.

Без значение дали ще се спрете на малко или голямо, бяло, черно или шарено, породисто или не, кучето винаги ще ви обича и ще се превърне във ваш най-добър приятел. Завинаги! А трябва да приемаме приятелите си с всичките им положителни и отрицателни страни.

You May Also Like

2 коментара

  1. Колко хубав пост :) много беше приятен за четене, отдавна искам куче, но все не се решавам заради всичките отговорности, но нямам нито един приятел, който да се е престрашил и после да съжалява.

    ОтговорИзтриване
  2. Да ти кажа до сега никога не ми е минавало през ума "Леле, защо имам куче?". По-скоро е - "Леле, как до сега съм живяла без куче." :D

    ОтговорИзтриване